Tuesday, 22 November 2011

Experimen :) Telur Bistik..

Ahaks, kali ni aq nk wat experimen yg baek pny iaitu memasak..hihih...smlm aq berpose n teringin sangat nk wat telur bistik.. Hari tu abg ipar aq try buat tp xmnjadi..huhuh... So, smlm dekat opis dgn semangat aq pon search la dekat google resepi telur bistik.. Rupanye, cara dia xsusah pon..sng bangat seh.. :) hihih... cumer ad la yg aq beger2 ubah-ubah sikit..  Aq jadikan lebih mudah, ringkas n cepat..Aq n kakak aq ni sebenarnye xsuke sangat bnde2 yang xpedas nih..kalau mkn xd apa yg pedas mmg xkick..Rase makanan 2 xckup lengkap.. Pastu pulak, kne la blaja2 wat mcm ala2 smbal cz incik tunang mmg suke mkn nasi wif smbal.. So, smlm kuah tuk telur bistik tu aq jadikan pedas & berkuah sikit ala2 smbal..Pic smlm aq xsempat amik cz dh lapa sngat... Siap je masak, azan pon berkumandang... kalau nk taw resepi dia... korang tgk la kat bwh ni ek.. Selamat mencuba :)

amik kat google, pic yang aq masak sempat amik.. :)

Resepi Telur Bistik

~ Minyak secukupnya (jgn byk sngt, kolestrol tgi, kalau guna myk yang Low Fat 2 xper)
~ 3biji telur (terpulang pada korang nk wat bape biji pon)
1/4 potong daging/ayam kisar.. (Nak lagi sedap, guna yang jenama RAMLY..tp bg aq, ayam lbh sedap drpd daging)..dan jgn lupa garam secukupnya..
~ Kacau bahan2 diatas dengan garfu smpai sebati pastu goreng dengan minyak. Dah setel, angkat n toskan minyak dia...

** Nk lebih sedap, korang gorengkan sekejap daging/ayam 2 dulu..

Bahan untuk Sos

3 biji bawang siap hiris
2 ulas bawang putih
10 biji cili api dipotong halus2.. (kuantiti cili depans dkt korang..kalau nk pedas, letak lagi banyak ok)
2 sudu besar cili kisar (nk senang, korang baland kan siap2 cili kering 2 pastu korang simpan je dlm peti..)
Sos tiram
Sos Cili
1/2 Kiub ayam
Garam sikit je bcoz kiub ayam 2 pon dh masin..
Carot - potong kecik2 lebih sng potong dadu..(nk cmpur dgn mix vege pon ok..ikt korang..)

Cara Buat Sos


Tumis kesemua bawang smpai agak garing sikit n naik bau.. Pastu masukkan cili kisar, kacau kejap n biar smpai naik minyak..Pastu masuk sos tiram & sos cili secukupnyer.. Kalau pekat, bubuh air sikit..Rasa dulu, kalau dh ok xpyh letak garam g cz kiub tu pon dh masin sebenarnyer.. Ikut tekak korang la ek.. Dan last sekali korang masukkan carrot n cili api yg dh dipotong tadi.. Taaarraaaa.....Siap! :)

No comments:

Post a Comment